torsdag 7 februari 2008

Någon typ av planering

Under helgen ner i Skåne lyckdes vi i alla fall komma fram till någon typ av plan för hur vi ska lägga upp vår roadtrip. Redan i början av december tog vi beslutet att västkusten får vi ta en annan gång. Som de naturvetare vi är har vi hela tiden tänkt oss rutten medsols. När vi började fundera lite insåg vi att den tid vi hade till förfogande inte passade ihop med vad vi vill göra före respektive efter den fasta tiden då vi måste vara i Texas.


Då kläckte någon av oss den briljanta idén att vi helt enkelt vänder på det. Vi åker motsols istället. Och vips! Helt plötsligt funkade hela planen! Således kommer vi alltså börja i New York och åka moturs ner till Texas och så tillbaka upp till New York igen. Nedan har vi försökt göra någon typ av grov planering.

1. Ankomst till New York. Vi hämtar hyrbilen på flygplatsen och beger och direkt norr ut upp mot Boston och New England.

2. Efter Boston blir det lite rundtur i New England. Vi kan inte missa Yale! Och så upp längs kusten.

3. En annan sak vi inte kan missa är Ben&Jerry fabriken. Således bär det sedan av in i landet.

4. När vi ändå är så långt norr ut, är en tanke att vi kör in i Canada och åker norr om Ontariosjön, via Toronto och till Niagarafallet.

5. Efter Niagara tar vi oss åter in i USA och fortsätter söder om Lake Erie.

6. Därefter har vi siktet inställt på Chicago, där vi tänkte spendera ett par dagar.

7. Efter Chicago tar vi vägen via St Louis.

8. Till slut är vi sedan framme i San Antonio, Texas. Där i alla fall Kadojkan ska spendera några dagar med att tralla.

9. När trallandet är slut i San Antonio, tar vi vägen österut mot Houston. Här bara MÅSTE Ninndill titta på lite rymdmuséer.

10. Färden fortsätter sedan österut mot New Orleans.

11. Därefter ska vi på något sätt ta oss ut till kusten, för att komma ut någonstans runt Savannah. Hur detta görs och utefter vilken rutt återstår att fundera över.

12. Sedan har vi lite svårt att bestämma oss om vi vill åka en del av Blue Ridge Parkway eller Outer Banks, eller om vi på något sätt kan lyckas med båda två.

13. Efter detta bär det i alla fall av norrut mot Washington DC, vilket man faktiskt inte får missa när man är här.

14. Efter Washington fortsätter färden norrut mot vårt slutmål, New York, där vi har tänkt att spendera de sista dagarna och de sista pengarna innan vi återigen sätter oss på flyget över Atlanten.

Det här är som sagt en väldigt grov skiss på hur vi ska spendera våra 36 dagar i det stora landet på andra sidan Atlanten. Vi kan lova att mer detaljer kommer närmare avresan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"någon av oss kom på idéen att köra motsols" - varför inte säga som det var: Nindill kom på den idéen att köra motsols. Cred till dig!

Anonym sa...

Har för mig att Katarina redan tipsat om resebloggen från min roadtrip i nordöstra USA i somras så jag hoppas jag inte framstår som alltför påstridig, men man hittar den i alla fall på bloggis.se/magnus.

När ni nu kommer att vara i New England så får ni inte missa följande godbitar i Connecticut:

- Gillette Castle. Helt vansinnigt slott uppfört för $35M (~1930) på en av höjderna längs Connecticut River på uppdrag av excentrisk scenskådespelare.

- Litchfield Hills i västra delen av staten. Fantastisk natur med böljande kullar överallt.

- Underbara hålan Deep River inte långt ifrån Gillette Castle. Är så Stars Hollow-esque att jag insåg att Amy Sherman-Palladino inte fabulerade när hon skrev manus till GG utan att de små samhällena verkligen är så. Har ett (1) trafikljus, en godisaffär med "shoppe" i namnet, en vresig men i övrigt helt okej kemtvätt, ett grymt inn (se nedan) samt ett hus för "the town selectmen". Jag saknade i och för sig ett torg med ett lusthus, men det finns faktiskt ett lusthus nere vid småbåtshamnen.

- Om ni ändå behöver bo någonstans i närheten av Deep River så rekommenderar jag The Riverwind Inn. Jättemysigt!

Annars finns det härliga små samhällen lite överallt, så man kan nog köra runt på måfå och hitta en hel del skoj.

När ni kör från NY upp till New Haven, skippa I-95 och satsa på Merritt Parkway (CT-15). Bara fyrfilig och begränsad till 55 mph, men ack så mycket vackrare. Notera dock att påfartssträckor saknas, så att köra ut på motorvägen i rusningstrafik kan vara spännande.

På tal om rusningstrafik, tänk på att det inte behöver vara skoj att köra ut ur New York på fredagar eller in mot stan på söndagar eller åt något håll i rusningstid rent allmänt. Ni kan lätt fastna i timslånga köer.

Skaffa en Rand McNally-kartbok. Bra kartor över hela landet i ett smidigt format. Är kanske inte helt självklar att hitta men ska finnas på välsorterade bokhandlar. Gör inte misstaget att köpa någon av specialvarianerna för truckers eller campare.

Välj en hyrbil med satnav. Kostar lite mer men jag lovar att det är värt det. Även med en duktig Rand McNally-läsare på högersidan. Vad gäller val av bil kunde jag inte låta bli att vräka på med en stor bil med rattväxel, V8:a etc för att få den rätta känslan, men är man inte bilintresserad kanske det känns som en onödig utgift.

Slutligen, ta er gärna tid att blogga så ofta som möjligt och ta det som en ursäkt för att läsa på om de ställen ni besökt (Wikipedia är ett bra verktyg för detta).

Anonym sa...

Tack för tipset Magnus! Det där slottet låter somett måste :)