lördag 19 april 2008

Tips från coachen 3

Jaha, då var det 55 dagar kvar... Det finns en del som måste fixas. Det finns guideböcker som ska läsas och kartor som ska studeras.

I och med de ändrade resplanerna så ska vi sätta upp en ny "master plan". Men det mesta blir nog sig likt. Vi kommer förmodligen inte åka lika långt västerut som vi tidigare planerat men i stora drag kommer det nog inte att skilja så mycket. Kadojkan kommer att få spendera sin födelsedag i New York istället för bland Ceder Points bergochdalbanor, men det är ju inte helt fy skam det heller. Dessutom måste Kadojkan skaffa en inrikesbiljett mellan New York och San Antonio.

Innan avresa måste vi också uppdatera passen och skaffa internationella körkort. Internationella körkort är visserligen inget krav för att få köra i USA, men enligt ryktet brukar det underlätta en smula, t ex i poliskontroller som annars kan dra ut rätt rejält på tiden medan de måste tolka vårt svenska körkort och försöka lista ut om det är giltigt eller inte. Tydligen kräver också vissa biluthyrningsföretag att man har internationellt körkort. Som tur är för oss verkar det inte vara så där förskräckligt svårt att skaffa. I alla fall inte enligt motormännens hemsida.

Vad det gäller visum, så verkar det som att det inte behövs så länge som vi har ett nytt pass. Vad som kan vara bra att tänka på är att om man ansöker om visum så ska man se till att det är av den sort som möjliggör flera ut och inresor. Annars kan det bli jobbigt om man till exempel får för sig att gå över på Kanadensiska sidan av Niagarafallen (eftersom utsikten tydligen är mycket bättre från den sidan). Detta kan tydligen resultera i en rätt försenad tidsplan eftersom man då måste ansöka om ett nytt visum för att få komma in i USA igen. Men med det nya Visa Waiver-programmet verkar det som om man slipper detta bekymmer. Det verkar dock vara dumt att av någon anledning glömma att lämna tillbaka den lilla papperslap man får när man reser in i lander via Visa Waiver. Glömmer man detta måste man nämnligen i efterhand bevisa att man faktiskt lämnade landet när man gjorde och det låter lite knepigt.

Motormännen - Internationellt körkort
Motormännen - Tips och råd inför bilsemester i USA och Canada
Polisen - Passinformation
Amerikanska ambassaden - Visa Waiver Progam

Inga kommentarer: