fredag 4 juli 2008

4:e juli

Savannah, GA

Fastän vi inte ställde någon klocka vaknade vi vid åttatiden i alla fall. Tänk vad kroppen vänjer sig. En av fördelarna med att bo på vandrarhem är att det inte ingår frukost. Då får man nämligen prova något nytt. Vi hittade en New Orleansinspirerad restaurang och provade Eggs Benedict och Kanadensik bacon (typ stekt skinkskiva) på English muffin. Allt var toppat med hollandaisesås. Till detta fick vi "breakfast potatoes", vilket visade sig vara potatismos med stora bitar potatis och lök ihopkletat i en boll. Det hela var faktiskt riktigt gott och mycket mättande.

Dagen till ära hade vi satt på oss våra bästa klänningar i rött, vitt och blått. Hittills har våra fördomar och förutfattade meningar om det amerikanska samhället besannats, så vi blev minst sagt lite förvånade när vi inte hittade ett enda 4th of July-smyckat hus eller folk som gick och viftade med "Stars and Stripes" medan de sjöng nationalsången. Vi såg ett fåtal människor som klätt sig i kläder á la amerikanska flaggan, men det var allt.

Det största intrycket av Savannah och fjärde juli var värmen! Det har varit över 30 grader Celcius och fuktigt hela dagen. För att komma undan hettan gjorde vi det mesta ex. gick in i affärer och hängde i en hotellobby. Tillslut la vi 20 dollar på en sightseeingkrysning på floden. Men bara efter försäkran från biljettdamen att det fanns både luftkonditionering och en bar ombord. Vi fick på detta sätt se lite mer av hamnen och floden och lite svalka i 1,5 timme. En liten tjej brevid oss sammanfattade det hela rätt bra när det var dags för avstigning: "This was SO boring!"

Efter ytterligare en god middag var det dags för fyrverkerierna. Vi och alla andra Savannahbor (plus några till) tränges nere längs strandpromenaden för att se ljusspelet. Efter ca 15 minuter sa vi till varandra att det här nog var det mest fantastiska och maffigaste fyrverkeriet vi någonsin sett. Då höll det på i 10 minuter till med en final som var än intensivare.


Efter en kort promenad är vi nu tillbaka på vandrarhemmet och får kanske inse att våra fördomar om hur intensivt och patriotiskt det amerikanska folket firar sin nationaldag inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Dagen har mest varit som vilken högtidsdag som helst. Vi har faktist inte ens hört den amerikanska nationalsången idag.

Flera bilder från dagens firande hittar ni här!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Klara, you´ve got mail... bra med ett hyfsat snabbt svar....gäller gratis coachning i höst!!

Kramar från räkfasmiljen i kvarnby...låg i solen i domsten igår....underbart väder.

T o M sa...

Även Lund har högsommar. E&E flyttat in i Dalby idag. Kul att läsa era texter på kvällarna och finfina bilder - ni såg ju hellyckliga ut i baseballkepsarna. NU har vi oxå semester, kraM&T

Anonym sa...

Vilka fina fyrverkeribilder :)