söndag 6 juli 2008

Wait a moment, a monument!

Rocky Mount, NC - Virginia - Washington DC

Ännu en dag följde vi I-95 norrut, vi passerade gränsen till Virginia och tog oss snabbt genom även den staten. På vägen körde vi igenom Richmond, VA där Phillip Morris har en stor anläggning. När de två apotekarna körde förbi räckte vi ut tungan och gjorde fula tecken. Som tur var var det ingen bil som körde förbi just då och tog illa upp.

Snart var vi så långt norrut att trafiken tätnade och det blev fler och fler bilar runt oss med Washington DC registreringsskyltar. Vi närmande oss helt enkelt huvudstaden.

Washington DC delas in i fyra tårtbiteliknande delar med Capitolium i mitten - Nordväst, Nordöst, Sydväst och Sydöst. Genom centrala Washington breder en långsmal park - The Mall - ut sig. I anslutning till och runt omkring The Mall ligger ett stort antal av Washingtons monument, muséer, offentliga byggnader och däribland även Vita Huset. I parkens östra ände ligger Capitolium och i dess västra ände ligger Lincoln Memorial Monument och "The Reflecting Pool".

Kloka från våra erfarenheter i Atlanta körde vi rätt in i stadens centrum och hittade ett hotel till bra pris. Ja, ni gissade rätt - med hjälp av kupongböckerna. Snart var bilen parkerad och väskorna på rummet och de två resenärerna på väg till fots mot det första och högsta monumentet. Vi hade läst att man kan åka upp i Washington Monument (eller som vi kallar den "Pinnen") och det var vår första plan. Tyvärr blev det inte så, tydligen måste man hämta sin biljett (som för övrigt är gratis) samma dag i ett litet hus som öppnar 07.30 varje morgon, kön börjar således mycket tidigare. Förmodligen kommer vi inte att orka ta oss dit tills dess. Vi är ju faktiskt på semester...


Ett av The Mall's senaste tillskott i monumentbeståndet är World War II Monument. Detta är ett väldigt vackert monument som består av sten och vatten. och är beläget precis öster om The Reflecting Pond. Ett annat monument är Vietnams' Veterans Memorial. Det består av två blankpolerade stenväggar av svart granit med namn på de amerikaner som dog i Vietnamkriget.

Efter en rundvandring bland The Mall's västra delar begav vi oss ett par kvarter norrut till 1600 Pennsylvania Avenue, där Vita Huset ligger. Vi såg inte Herr Bush, så vi antar att han var ute på nåt viktigt ärende.

När vi var vid vita huset började vi känna de första regndropparna. Ungefär 10 minuter senare stod vi mitt i ett hällregn och var blöta ungefär överallt. Vi hann få på oss våra fina gula Emergency Ponchos, vilket hjälpte magen och väskan, men inte så mycket mer. Skönt att vårt hotell bara ligger 5 kvarter från Vita huset, så väl tillbaka kunde vi hälla ut vattnet ur skorna, sätta på oss torra kläder och gå och äta middag på restaurangen som exemplariskt nog även har en ingång direkt från vår hotellobby.


Mer bilder hittar ni här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den svarta graniten heter Diabas och är hämtad från trakterna av norra Skåne ut mot Lönsboda till om jag inte minns fel.

Anonym sa...

Finns det bara svart diabs på ett ställe i världen? Jag vet att minnesmärket över Estonia är gjort i sten från Lönnsboda.