måndag 7 juli 2008

Monuments and Museums

Washington D.C.

Efter en frukost på Starbucks gick vi till The White House Visitor Center. Numer håller de normalt inte guidade turer för allmänheten i Vita Huset, och eftersom vi inte känner så många senatorer som kan rekommendera oss för en tur, så var vi helt enkelt hänvisade till besökscentret som ligger i kvarteret bredvid Vita Huset.

Vår nästföljande plan för dagen var att bege oss till Capitolium för gå en guidad rundtur. Efter som vi ändå gick förbi Washington monumentet, tittade vi förbi för att se om det eventuellt skulle kunna finnas ett par biljetter kvar. Till vår stora förvåning fick vi varsin biljett till 20:30-turen. Glada för denna överraskning begav vi oss österut till Capitolium i andra änden av The Mall.

Väl där visade det sig att man även där tillämpar systemet med gratisbiljetter som delas ut på morgonen. Och självklart var samtliga dagens biljetter redan slut. Visserligen hade vi kunnat gå och visa upp våra pass på ett annat ställe och då få komma in i huset och se vissa saker, men inte alls lika mycket som under rundturen. Vi beslutade därför att vi i stället skulle komma tillbaka i morgon bitti för att försöka få tag på biljetter.

Istället ägnade vi dagen åt att besöka några av de muséer som ligger kring The Mall. Dessa är samtliga en del av The Smithsonian Institution och har alla gratis inträde. På väg till det första muséet gick vi förbi ett antal jordglobar som har som syfte att belysa miljlproblemen och vad man själv kan göra för att hjälpa till att minska t ex koldioxidutsläpp.
Det första muséet vi besökte var The American Indian Museum. Och då handlar det om Indiander och inte Indier. Det var intressant att se lite amerikansk historia som är äldre än 200 år gammal.

Därefter delade vi upp oss. Ninndill begav sig till National Air and Space Museum, för att se om de här lyckats hålla sig lite mer uppdaterade än museét i Huntsville, AL. Och mycket riktigt, här fanns det en hel del information om både rymdstationerna och rymdfärjorna. Muséet är ett av USAs mest besökta och det är ganska lätt att förstå varför. Det fanns många coola saker att titta på, som t ex en exakt kopia av Skylab som man kunde gå in i, framdelen av en av de första Boeing 747-planen som man även den kunde gå in i. Allt kändes väldigt uppdaterat och inte alls lika dammigt som på muséet i Huntsville. En positiv sak var att det fasktiskt inte bara handlade om USAs framfart i rymden, utan att det faktiskt även fanns en hel del om det ryska landvinningarna i rymden och även mycket om Hubble-teleskopet och astronomins historia (som visades väldigt interaktivt till alla barns lycka).

Kadojkan begav sig först till The Malls runda musseum: Hirshhorn Museum. Detta är ett konstmueum som byter ut sina utställningar med jämna mellarum. Just nu var det en om filmkonst och rörliga bilder. Fast egentligen var det byggnaden som var mest intressant. Mitt emot ligger National Museum of Natural History. Detta är en stor byggnad med många utställningar. Här kan barn och vuxna lära sig allt om mineraler, dinosarier samt stora och små djur. Här finns även världens största blå diamant; the Hope Dimond. Den var en gång en del av de franska kronjuvelerna men finns nu här för allmän beskådan och det är en underbar sten. Besöket blev rätt så kort eftersom Kadojkan hellre ville gå och köpa födelsedagspresent till nyaste tillskottet i familjen där hemma. Det blev en grön mysig sak som säkert uppskattas av en liten limpa.

Vännerna sammanstrålade över många små spanska rätter och god sangria. En bra uppladdning inför dagens sista punkt; åka upp i Washington Monument. Det var mycket fint att se staden från 172 meter upp, men de borde tvätta sina fönster så bilderna inte blir så suddiga.

På väg tillbaka till hotellet tog vi en sväng förbi några av monumenten och Vita Huset för att få ett par fina kvällsbilder! Herr Bush verkade inte vara hemma idag heller...

En massa mer bilder finns här!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej

Så kul att höra att du har blivit faster....när hänmde det och vad blev det?

Kramar