lördag 12 juli 2008

Midtown och Central Park

New York, NY


"Can I get one tall non-fat latte, please?" Ja, så började vi dagen i NY. En hörna är inte en hörna om där inte finns ett Starbucks där vi kan få frukost.
Första målet för dagen var ett av våra "måsten" - åka upp i Empire State Building. Denna vackra byggnad som invigdes 1931 är i Art Deco stil och ger en underbar utsikt över staden. Ja, när vi väl kom dit... det var lite kö. Fast inte så mycket som vi trodde. Efter ca 45 minuter var vi uppe på 102:e våningen och staden låg för våra fötter. Det kostade 15 dollar extra att komma upp till 102:e våning, de flesta nöjer sig med den stora utsikts platsen på 86:e våningen. Det var väl investerade pengar att komma över de andra husen iställer för i höjd med dem.

När vi fått koll på stan uppifrån begav vi oss för att utforska den underifrån - dvs tunnelbanesystemet. Lätt köpte vi ett kort som gör att vi åker fritt under hela vår vistelse. Mycket praktiskt. Premiärturen gick upp till 53:e gatan. Där gick vi och tittade på de fina butikerna längs fifth avenue, tex Tiffany & Co, Chanel, Louis Vitton och Armani. Vi vågade oss bara in på Nike Town, sär vi på tredje våningen hittade ett par nya röda vänner till Ninndill.

Lunchen var den bästa på länge. God mat från ett litet deli som intogs på en gräsmatta i Central Park. Vi fortsate att gå runt i denna enorma park under eftermiddagen och funderade bland annat på hur vi skulle kunna springa här utan att komma vilse. Vi frågade en man i "Runners kiosk", som ligger i höjd med 89:e gatan, och ett tu tre så var vi anmälda till 10 km loppet "Park to Park" på söndag morgon. Där och då var det en jättekul och bra idé, men nu när det är kväll är vi inte lika säkra längre... men har man lovat så.

Vi tyckte mycket om Central Park. Vi såg många fina saker, vyer och platser vi kände igen från filmer. Bland annat gick vi förbi Bethesba Terrace och dess fontän.

Vi såg också Strawberry Fields, The Reservoar något som hette Swedish Cottage - ett hus som de flyttat hit från Sverige och som nu inhyste en dockteater. Imponerade var det frodiga gräset på Great lawn. Det har varit torrt och varmt här en längre tid men här var gräset grönt, lagom långt och mycket skönt att gå på. Just idag var det även platsen för förberedelserna inför en REM-konsert och ett baseboll-jippo. Vi tog också en sväng förbi "The Met", eller The Metropolitan Museum of Art.

När fötterna var för trötta åkte vi tunnelbana hem, prisade att vi bor så nära allt, och vilade en stund. Efter en timme eller två åkte tunnelbanan åt andra hållet och klev av på Union Square. Ett par kvarter därifrån låg en biograf och vi köpte biljetter till Sex & the City. Det ärju inte vilken stad som helst den filmen handlar om utan New York! Det var roligt och lite overkligt att se scener som utspelar sig på platser vi varit på under dagen. Men en bra film var det.

En lång dag i en stor stad gör två apotekare trötta.

Inga kommentarer: