tisdag 8 juli 2008

I maktens korridorer

Washington, DC - Pottstown, PA

Idag har det varit en speciell dag - vi gick upp före åtta! Vad är det som får upp oss så tidigt? Vad får oss att ställa väckarklockan på 07:15? Jo, en kö. Vi ville inte lämna Washington, DC utan att se Capitolium. För att komma in i huset har man som icke-Amerikansk invånare två val:
1 - ställa sig i kö på morgonen med alla andra (såväl amerikaner och turister - all are created equal) och få en gratisbiljett till någon av dagens guidade turer.
2 - gå till ingången och visa sitt pass. Då får man "Gallery Passes", vilket ger tillträde till åskådarplatserna till senaten och kongresen.



Vi gjorde båda, vilket starkt rekommenderas. Vi stälde oss i kö vi 08:20 och då var kön redan lång, men vi fick ändå biljetter till 9:35-turen. Vi kan väl nämna att vi sprang sista biten när vi såg några turistbussar som stannat för att släppa av sina passagerare.

På den guidade turen får man se huset med sällskap av en guide som bland annat berättar om de statyer som finns där. Varje stat får ställa ut 2 statyer var, och dessa utgörs oftast av personer från respektive stat som gjort något enastående. När de väl tagits dit måste de vara kvar minst ett år innan de får bytas ut. Ingen stat kan lägga in veto mot att en annan stat tar dit en viss staty, vilket gör att det kan komma dit en hel del kontroversiella bidrag. Ett litet extra onämnande måste vi i alla fall göra om ett av Floridas bidrag - En staty föreställande John Gorrie, som är pappa till luftkonditioneringen och ismaskinen. God bless him!

Turen var visserligen intressant, men missa inte att se senaten och kongressen "in action" och för det behövs som sagt Gallery Passes. Dessa kan man som utländsk medborgare få tag i precis vid säkerhetskontrollen. Kom ihåg att ta med passet! Som utlänning har man faktiskt lite fördel i detta fall. Amerikaner måste gå till någon av representanterna från sin stat för att få biljetter. Då brukar de å andra sidan få med sig en liten praktikant som guide.

Idag var bara senaten igång. Vi var där på morgonen och fick således höra några senatorer citera konstitutionen och hänvisa till vad gamla presidenter sagt. Senaten inleds varje morgon med detta innan debatterna och diskussionerna sätter igång. Senaten är uppdelad i 2 sidor. På ena sidan sitter republikaner och på den andra demokrater. Senatorerna har bestämda platser, men de får själva välja var de ska sitta. Störst bäst och vackrast får välja först!

Vid besöken i Senaten och Kongressen hade vi ingen guide med oss. Men ett tips är att sitta bakom en de praktikanter guider "sina" amerikaner. På så sätt fick vi bland annat reda på att det inte finns bestämda platser i kongressen, att förutom kongressledamöterna och deras pager är det bara barn under 14 år som får vistas nere på golvet och att när de har röstat har ledamöterna 15 minuter på sig att ändra sig och därför springer alla omkring och ropar och pratar och argumenterar med varandra under tiden.


Som sammanfattning kan man säga att man verkligen kände att man var i ett hus där många viktiga beslut tas.

I övrigt kan man säga att Washington är en enda stor offentlig byggnad och att man inte direkt behöver leta efter sevärdheter. Man liksom springer på dem gå gatan när man är på väg till något annat...

Efter besöket i Capitolium gick vi och hämtade Thunderbirden som sovit tryggt i ett garage i två dygn och körde norrut. I-95 tog oss mot Philadelphia men vi körde inte in till stan utan ut på landet, till Pottstown, Philadelphia. Varför? Vårt mål för morgondagen är lite av en dröm... ni får läsa mer i morgon.

Fler bilder finns här!

1 kommentar:

T o M sa...

Hej, vi kan hälsa från nya släktingen - liten och sovande. Slit inte ut er i alla monument och museer, spara lite energi till Ricardos! T&M