torsdag 26 juni 2008

Gettin' kicks on Route 66

Chicago, IL - Pontiac, IL - Funks Grove, IL - Atlanta, IL - Springfield, IL - Litchfield, IL

Det är svårt att sammanfatta en dag som idag. Det kanske blir lite långt men det är så mycket och underbart. Vi gör ett försök:

Från Chicago körde vi I-55 söderut. Vi visste att den beryktade Route 66 började här men vi hittade den inte. Den fanns inte på vår karta och vi såg inga skyltar.

Myterna, sagorna och historierna om denna väg mellan Chicago och Los Angeles är många och vi undrade hur många av dem som är sanna. Vid vägreformen under 1980-talet skapades Interstate-vägnätet och Route 66 förlorade sin highway-status och sträckningen ersattes med några olika Interstates, tex I-55 mellan Chicago och St Louis. Idag finns inte Route 66 officiellt i det amerikanska vägnätet, men den ligger där. Det gäller bara att hitta den.

Vårt första möte med Route 66 var i Pontiac, IL. Där hittade vi en skylt om ett museum. Vi blev glatt överraskade av Nancy och hennes lilla museum om vägen. Vi fick se många saker som hör vägen till, fick en bra karta och mycket tips om vad vi skulle se. På baksidan av muséet finns en underbar väggmålning till Route 66 ära.

Nancy berättade även många historier och uttryckte sig mycket träffande om I-55 på följade sätt:
"All you'll see is cars and trucks"
Det lilla samhället Pontiac lever till viss del kvar i myten om Route 66. Så även vårt lunchställe för dagen: Apple Tree Restaurant, en underbar liten diner där vi fick mackor och hemgjord citron-marängpaj. Vi gick mätta och glada därifrån.

Äntligen fick vi köra på Historic Route 66! Långa sträckor av vägen genom Illinois går precis bredvid I-55 och det kändes som att köra i ett prarallellt universum, 50 år bakåt i tiden och i en annan dimension. För att spara in på vägunderhåll har de två södergående vägbanorna från den ursprungliga motorvägen tagits ur bruk och lämnats åt sitt öde. Idag är alltså Route 66 en landsväg som går från stad till stad över slätten.

Route 66 passerar Funks Grove Pure Maple Sirup (och ja, det stavas med i). Här har familjen Funk tagit vara på lönnträdens sav och gjort sirap sedan 1824. Vi stannade självklart till på gården och fick ett smakprov och en pratstund med fru Funk.

Läs mer om familjen Funk: http://www.funksmaplesirup.com/

Längre söderut ligger Atlanta, IL och där står en av Route 66's tre jättar. Denna kallas The Bunyon Giant.


Route 66 tog oss till Illinois huvudstad, Springfield. Här hade vi blivit lovade ytterligare ett museum, men Bill Shea hade stängt för dagen. Vi körde vidare genom staden som dock hyllade sin son Abraham Lincon mer än en viss känd väg.

När kvällen närmade sig närmade vi oss Litchfield, IL. Med hjälp av våra älskade kuponger hittade vi boende utan problem. Var vi skulle äta var ett självklat val: The Ariston Café. Att kliva över tröskeln var som att kliva in i Route 66's glansdagar. Vi har alrdig känt oss så välkomna, omhändertagna och ompysslade. Maten höll samma höga standard som servicen. Vi ville inte gå därifrån. Behöver vi säga att vi lämnade en rejäl hög med dricks? Alla som har vägarna förbi måste åka hit! Läs mer om Ariston Café här:
http://www.ariston-cafe.com/


Vi kände oss så hemma att vi slutade bakom disken.

Middagen på Ariston Café var den perfekta avslutningen på denna perfekta och fantastiska dag längs med Route 66. Vi har sett, upplevt, känt och smakat på sagans Route 66 och kan bara säga att sagan är sann och nya berättelser skapas varje dag. Ninndill & Kadojkans saga är nu också en del av Route 66's historia.

Vill du se alla bilder? Kolla här

Vill du läsa mer om Route 66? Kolla här

Inga kommentarer: