fredag 20 juni 2008

Vad vi inte visste i morse

Toronto, Ontario (Canada)

Vad vi inte visste i morse:

- Att "The World's biggest bookstore" inte är den största i världen
- Vem som leder internationella Hockeyligan
- Att fötter blir pigga av jazz
- Att Toronto har en underjordisk hemlighet
- Varför det är bra att vara en actionfigur

...och hur har vi då lärt oss allt detta?

Vi började i turistinformationen och plockade på oss lite av varje. Vi hade hört att världens största bokaffär låg i den här stan. Nyfikna gick vi dit. Besvikna gick vi där ifrån. Vi insåg att namnet "The World's Biggest Bookstore" bara var ett varumärke. Vi kunde på rak arm nämna 5 butiker som är större.
Vi tänkte att är man i Canada, så måste man väl lära sig lite om deras nationalsport - Gissa vilken? Vi tog i alla fall till Hockey Hall of Fame. Där lärde vi oss massor om Hockey, t ex att Sverige leder internationella Hockeyligan räknat på de 4 senaste årens mästerskap. Till vår förtjusning träffade vi en äkta Stanley Cup vinnare från 1967 - Jim Pappin från Toronto Maple Leafs. Vi träffade honom i gift shopen. Han var på semester precis som vi. Var numera pensionerad och bor i Californien. På frågan om han råkat ut för några allvarliga skador, fick vi svaret att nej, bara en bruten näsa och handen ett par gånger, men det räknades knappt.


Dagens lunch var en av de bästa. Vi hittade till slut soppa och frukt vilket vi nu varit på jakt efter i snart en vecka. Vi tog med oss maten ner till vattnet och var glada att solen sken på oss.

Efter lite rundvandring i hammområdet hittade vi Toronto Jazz Festival, och lyssnade på en timmes gratiskonsert. Fötterna tackade oss och vi gick vidare med förnyad energi.

Vi hade tidigare funderat på var alla människor var i stan och varför centrum var så litet. Svaret på detta heter "PATH". Detta är ett totalt 27 km långt underjordiskt system som sammanfogar tunnelbanestationer och köpcentrumens och kontorsbyggnadernas källarplan med varandra. Gångarna utgör en gigantisk galleria med massor med affärer och restauranger och gör att du kan ta dig torrskodd under hela centrala Toronto. Kolla in det här:


Vi hade tidiagre under dagen letat efter något att göra på kvällen. Till vår besvikelse var stadens samtliga idrottslag antingen lediga, inte i stan eller slutat för säsongen. Till vår glädje hade Torontos symfoniorkester en specialkväll. De spelade musikstycken från Star Trek filmer och TV-serier i Roy Thomson Hall. Det hela presenterades av John de Lancie och Robert Piccardo, eller mera kända som "Q" och "The Doctor" (ja ni vet han hologrammet). De lärde oss bland annat varför det är bättre att vara en actionfigur än att få en Emmy. Man kan leka med sig själv på offentliga platser!

Glad midsommar önskar Kadojkan & Ninndill från ett soligt Toronto!

1 kommentar:

Anonym sa...

Glad midsommar på er med!!

Kramar